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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  13/08/2019
Data da última atualização:  14/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, I. S. R. de; JESUS, E. da C.; RIBEIRO, T. G.; SILVA, M. S. R. de A.; TENORIO, J. de O.; MARTINS, L. M. V.; FARIA, S. M. de.
Afiliação:  Isabelly Santos Rosado de Oliveira, UFRRJ; EDERSON DA CONCEICAO JESUS, CNPAB; Thiago Gonçalves Ribeiro, UFRRJ; Maura Santos Reis de Andrade da Silva, UFRRJ; Jairo de Oliveira Tenorio; Lindete Míria Vieria Martins, Universidade do Estado da Bahia; SERGIO MIANA DE FARIA, CNPAB.
Título:  Mimosa caesalpiniifolia Benth. adapts to rhizobia populations with differential taxonomy and symbiotic effectiveness outside of its location of origin.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  FEMS Microbiology Ecology, v. 95, p. 1-10, 2019.
DOI:  10.1093/femsec/fiz109
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mimosa caesalpiniifolia Benth. is a legume native to the semi-arid region of Brazil, in the Northeast. Its successful adaptation to other locations, such as the Atlantic Forest in the Southeast region, may be related to its ability to establish symbiosis with nitrogen-fixing bacteria, especially ?-rhizobia of the genus Paraburkholderia. The objective of this work was to determine whether M. caesalpiniifolia adapted to bacterial symbionts in locals where it was introduced. Bacteria were recovered from nodules of M. caesalpiniifolia and characterized at the genetic level by BOX-PCR and sequencing of the 16S rRNA, recA, nifH, and nodC genes. Their symbiotic effectiveness was assessed under axenic conditions. M. caesalpiniifolia nodulated mainly with Paraburkholderia sabiae and a few strains of Rhizobium in the Southeast. On the other hand, the symbionts found in the Northeast were, predominantly, Paraburkholderia diazotrophica. Regardless of its origin, P. diazotrophica promoted a superior accumulation of plant biomass than other bacterial species. The results presented here demonstrate the ability of M. caesalpiniifolia to adapt to bacterial populations outside its location of origin, and indicate that, in this case, the symbiotic effectiveness was associated with the taxonomical classification of the strains
Palavras-Chave:  B rhizobia; Biological nitrogen fixation; Paraburkholderia.
Thesaurus Nal:  Biogeography; Phylogeny.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41212 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  18/11/1993
Data da última atualização:  20/10/2011
Título:  SISTEMAS de produção para a cultura do feijão.
Ano de publicação:  1975
Fonte/Imprenta:  [s.l.]: EMBRAPA, 1975.
Páginas:  22 p.
Série:  (Circular, 29).
Idioma:  Português
Notas:  Encontro para elaboração dos Sistemas de Produção para a Cultura do feijão, realizado em Passo Fundo-RS, de 09 a 13 de junho de 1975. Instituições participantes: EMBRAPA, FECOTRIGO, ASCAR, SA.
Conteúdo:  A elaboração de sistema de produção, consiste em reunir os conhecimentos acumulados pelos produtores, pesquisadores e agentes de assistência técnica com o objetivo de recomendar conjuntos de práticas culturais que propiciem maior produtividade com melhoria da renda dos produtores.
Palavras-Chave:  Alagoas; Brasil; EMBRAPA; Feijoeiro; Rio Grande do Sul; Sistema; Sistemas.
Thesagro:  Feijão; Phaseolus Vulgaris; Pratica Cultural; Produção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43896/1/SID-DOCUMENTOS-29-SISTEMAS-DE-PRODUCAO-PARA-A-CULTURA-DO-FEIJAO.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43576/1/SID-DOCUMENTOS-84-SISTEMAS-DE-PRODUCAO-PARA-A-CULTURA-DO-FEIJAO.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE51741 - 1UMTFL - PPE01786EmbrapaE01786
AI-SEDE51741 - 2UMTFL - PPE01786EmbrapaE01786a
AI-SEDE51780 - 1UMTFL - PPE01827EMBRAPAE01827
AI-SEDE51780 - 2UMTFL - PPE01827EMBRAPAE01827a
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